3 för 3 – för den som verkligen vill ha en utmaning

Teori och praktik Det finns ett antal prefix till ”ultralight” när det gäller vandring i Amerika, som SUL och XUL. Vad kan vi lära av dessa extrema lättpackare som hela tiden pressar gränserna? För den som antagit utmaningen om ”3 för 3” ger vi här ett exempel på 3 pounds (amerikanska skålpund) för de tre stora. Som vanligt är det naturligtvis fullständigt frivilligt.
Av Jörgen Johansson

SUL står för ”sub-ultralight” eller ibland ”super-ultralight”, vilket som regel betyder att packningens basvikt (det man alltid bär i ryggsäcken oavsett mängden mat och bränsle) är mindre än 5 pounds (2, 25 kg). Det finns även ”extra ultralight” eller XUL, vilket betyder att basvikten är mindre än 3 pounds (1,35 kg). Fler förkortningar kommer säkert i takt med att dessa vikter pressas ytterligare.

Hur bär man sig då åt för att pressa vikterna så extremt? I många fall handlar det om att välja var man vandrar. Amerikanska ökenartade områden eller skogar gör att behovet av ett regn- och stormsäkert skydd inte är detsamma som vid utflykter ovanför trädgränsen. Är sannolikheten liten för att det blir regn kan man även spara på regnkläder. Kan man spara på allt detta och dessutom bara är ute 2–3 nätter så kan man även välja en lätt ryggsäck. Och så vidare.

Gossamer Gear
G5
300 gram


Om vi börjar lite försiktigt med vilken typ av utrustning som skulle gå in under 3 pounds (1,25 kg) för de tre stora. Ett exempel:

Bära: Gossamer Gear G5 300 gram
Sova: WM Highlite 500 gram, Jysk cellplastunderlag 145 g
Skydd: Gossamer Gear Spinnshelter 300 gram

Summa: 1245 gram

Nunatak
Arc Edge
310 gram


Det finns något lättare sovlösningar än WM Highlite: Med en quilt som Nunatak Arc Edge kommer man nedåt 310 gram. Och man kanske kan klara sig med ett liggunderlag som är hälften så långt som Jysks 180 cm. Dela på mitten och liggunderlaget täcker dig från rumpan till nacken och väger 75 gram. Benen isoleras från marken med den tomma ryggsäcken, regnkläderna och annat smått och gott.

För att bära verkligt lätt så kan man välja t ex Mountain Laurel Designs Revelation Pack eller Gossamer Gear Überlite som båda väger ca 100 gram.

Mountain Laurel Designs
Revelation
100 g


Och när det gäller skydd så väger Gossamer Gear Spinnsolo 180 gram och Mountain Laurel Designs har några Spectralite-lösningar som väger 115–150 gram. Detta är tarps av grundläggande, huvudsakligen rektangulär, modell.

Gossamer Gear
Spinnsolo
180 g

Så här ser de lättaste lösningarna ut idag. Men från att klara 3 pounds för ”de 3 stora” till att hela packningens basvikt kommer under 1,25 kg måste förutsättningarna vara lite speciella. En som testat är Glen Van PeskiGossamer Gear.

Läs Glen Van Peskis berättelse om Sub-3 on the PCT

Diskutera 3 för 3 – utmaning.

Etiketter: , , , ,

2007-06-30   0 kommentarer

3 för 3 - för lyxsovande

Teorik och praktikSovutrustningen kan bli tung för den som vill ha en tålig och billig syntetsovsäck eller vill sova skönt på ett tjockt liggunderlag. I det här exemplet tittar vi på tänkbara kombinationsmöjligheter med tåligt eller superkomfortabelt sovande utan att komma över ”3 för 3”.
Av Jörgen Johansson

När vi pratar ”3 för 3” så räknar vi in liggunderlag i sovutrustningen. ”Lyxsovandet” delar vi därför in i två grupper: tyngre sovsäck, till exempel med isolering i syntetmaterial istället för dun, respektive tjockare och mjukare liggunderlag av till exempel självuppblåsande slag. Kombinationsmöjligheterna här är naturligtvis legio, men vi ger ett axplock av produkter och hur man kan tänka.

Det måste inte vara dun för att vara lätt
En sovsäck för barmarksfjäll bör klara runt noll grader. Är man varm av sig har man naturligtvis större möjligheter att spara vikt, men nollgradigt är vår utgångspunkt i sovplaggvalet. Syntetsäckar som klarar nollan blir ganska mycket tyngre än sovsäckar med högsta dunkvalitet, vilka för närvarande väger 500–700 gram. Att tempgränserna är tillverkarens kan vara en brasklapp att notera.

Det lättaste alternativet när det gäller syntetsovsäckar är inte en sovsäck utan en ”quilt” – ett täcke med fotbox, där man inte slösar vikt på det som pressas platt mot liggunderlaget och därför inte isolerar. Fanatic Fringe säljer sådana syntetquiltar och de väger 700 gram för något som klarar –1°.

Syntetquiltar väger ungefär som de lättaste dunsäckarna och ger ganska mycket vikt över till ryggsäck och skydd.

Den lättaste syntetsovsäck jag hittat som anses klara en frostnatt är Sierra Designs Lazer på 850 gram. En annan förhållandevis lätt säck med samma temperaturgradering är TNF Orion (1100 gram). Annars väger de flesta syntetsäckar som klarar 0° 1500 gram eller mer.

Sierra Designs Lazer och Haglöfs LIM 1000

Om vi tittar på den svenska marknaden och svenska tillverkare så är den lättaste svenska syntetsäcken Haglöfs LIM 100. Den väger visserligen inte mer än 730 gram, men är inte temperaturgraderad för mindre än 8°, vilket är lite snålt och kyligt för de flesta vid en barmarksvandring i fjällen. Den faller därmed utanför de temperaturgränser vi satt här. Vill man ha en syntetsäck från Haglöfs som klarar –1° så väger den drygt 1500 gram, som Zlumber 5.
Marmot Pounder är ett annat alternativ som väger 610 gram och är graderad till 8° vilket gör att även den hamnar tillsammans med LIM 100 som ett väl kyligt alternativ för andra än de allra mest varmblodiga.

Fjällrävens lättaste syntetsäck är Paras P5, vilken väger 1150 gram. Den saknar, liksom Fjällrävens övriga säckar temperaturangivelser på Fjällrävens webbsida, men beskrivs som en sommarsäck. Detta betyder förmodligen att den är i svalaste laget en frostnatt på sommarfjället utan mer tänkt som en skogs- eller campingplats-säck. De tjockare alternativen från Fjällräven väger från 1650 gram och uppåt.

Lätta liggunderlag
Själv är jag en benig figur som numera behöver ligga mjukt om nätterna för att sova gott – jag behöver ett självuppblåsande liggunderlag. Dessa väger klart mer än cellplastunderlag, men man kan välja bort de tyngsta bestarna på 1 kg eller mer eftersom det räcker om de är mjuka för axlar och höfter, och alltså inte behöver vara hellånga.

Bozeman Mountainworks Torsolite och Insul-mat Überlite

Vill man ha ett lätt självuppblåsande liggunderlag, antingen ensamt eller som komplement till ett cellplastunderlag, så finns sådana korta och timglasformade från Insul-Mat eller Outdoor Research på strax under 300 gram. Bozeman Mountain Works Torsolite är i samma viktklass, men utformat som en avsmalnande rektangel. Dessa underlag är samtliga rejält korta och personer över 190 cm kan få problem med att passa in både axlar och höfter på dem utan att kröka ihop sig som en räka.

Uppblåsbara liggunderlag från Thermarest väger från ungefär 370 gram för korta (120 cm) Prolite 3 och uppåt. Dessa är då mer rejält tilltagna än de mest spartanska varianterna ovan, men väger inte så mycket mer.

Hur får man ihop 3 för 3 då?
I teorin går det att spendera drygt två kilo på sovsäck och liggunderlag och ändå klara 3 för 3. Med en tarp, poncho eller lätt skydd på 200–300 gram och en ryggsäck på runt 500–600 gram kan man ändå glida in under 3000 gram. Exempel på sådana lätta skydd kan vara Gatewood Cape från Six Moon Designs, Poncho/Tarp från Golite, Spinnshelter från Gossamer Gear eller Exped Bivy Poncho Extrem. Exempel på ryggsäckar i viktklassen är Granite Gear Virga eller Golite Jam2.

Gatewood Cape från Six moon designs

För den som redan har en bra, men något tyngre sovsäck, kan detta vara värt att tänka på. För den som funderar på att köpa men som (liksom jag var i många år) är en övertygad syntetsäcksanhängare så går det alltså att hitta lösningar under kilot. Till detta kan man sedan addera liggunderlag efter behov. Klarar man sig med cellplast är det enklare. Även lösningar med lägre kvalitet, som Jysk går ju att komplettera med ett halvt liggunderlag av samma, eller annat, märke som man har under överkroppen.

Om man har en sovlösning på runt 1,5 kg har man ganska gott om utrymme för en ryggsäck på 600 gram och ett tarptält eller ett riktigt lätt tält som glider in under kilot.

Diskutera lyxiga sovlösningar

Etiketter: ,

2007-06-17   3 kommentarer

3 för 3 - för lyxboende

Teorik och praktik Även för en lättpackare kan det klassiska tältet vara heligt. Man vill inte avstå det välskyddade och dubbelväggiga boendet. Det är inte alls omöjligt att komma ner i 3 för 3 med ett traditionellt tält i ryggsäcken.
Av Jörgen Johansson

Eftersom 3 för 3 räknas per person gör man såklart den största vinsten om man delar sitt tält med någon. Då kan man ganska lätt komma ner kring, eller under, ett kilo:

Helsport
Ringstind 1/2
1,4/1,6 kg

 • Hilleberg Nallo 2
  1,1 kg/pers
 • Helsport Ringstind 2
  0,8 kg/pers
 • Terra Nova Laser
  0,7 kg/pers
 • Terra Nova Argon
  0,6 kg/pers
(Argon är dock på gränsen till enkelväggigt)

Om man inte vill dela hamnar man i stället på 1–1,5 kg: Hilleberg Akto 1,5 kg, Ringstind 1 väger 1,4 kg och Terra Nova Laser Competition strax under 1 kg.

Terra Nova
Laser Com
petition
940 g

Med ett Akto på 1,5 kg har man 1,5 kg kvar att spendera på sov- och bärfunktionerna. En sovsäck strax under 500 gram, som Western Mountaineering Highlite, kan kompletteras med ett liggunderlag från Jysk på ca 150 g och 180 cm. Vill man ha bättre cellplast finns Gossamer Gear Nightlite med samma vikt, men ca 30 cm kortare). Med ett Z-lite från Thermarest på 440 gram har man bara 500 gram över för ryggsäcken. Gossamer Gear har några ryggsäckar i storlek runt 50 liter som ligger under 500 gram.

Gossamer Gear G4
425 g

Med ett lättare boende än Akto eller ett lättare liggunderlag än Z-lite har man drygt 600 gram kvar för ryggsäcken och då finns det mer att välja på.

Golite Jam2

600 g

Några exempel på ryggsäckar runt 50 liter är Granite Gear Virga och Golite Jam2 som ligger på 600-700 gram.

Diskutera 3 för 3 - för lyxboende

Etiketter: , ,

2007-05-30   3 kommentarer

3 för 3 för lyxbärande

Teorik och praktik Vissa vill behålla den vanliga ryggsäcksmodellen med relativt stabil konstruktion, men ändå komma ner i 3 för 3. För er tittar vi på några stabila men ändå lätta ryggsäckar och på vilka möjligheter de ger för att hitta boende- och sovutrustning.
Av Jörgen Johansson

Ryggsäckar på över 2 kg gör det mycket svårt att klara 3 för 3 även om man väljer de lättaste skydden och sovsystemen. Därför börjar vi med att presentera något lättare säckar som ändå är hyfsat ”normala”:

 • Marmot Alpinist 55 l
  1,4 kg, plastplatta + vikt cellplast
 • Haglöfs Matrix 50 l
  1,75 kg, ram av aluminiumrör
 • Haglöfs LIM 45
  1,2 kg, ram av aluminiumrör
 • Bergans Helium 55
  1,1 kg, aluminiumskena
Marmot Alpinist 55
1,4 kg


Går man närmare 2 kg kan man ändå klara 3 för 3, men då blir det en mycket lätt skyddslösning som Gossamer Gear Spinnshelter på runt 300 gram och en lätt dunsäck på runt 500 gram plus liggunderlag under 2oo gram.

Gossamer Gear
Spinnshelter
300 g


Spinnshe
lter är ett av de absolut lättaste skydd som ger täckning runt om ner till marken. Det är alltså ett riktigt lätt tarptält.

Exempel på barmarkssovsäckar kring 500 gram är Marmot Atom, Western Mountaineering Highlite och RAB Quantum Top Bag (saknar dun på undersidan). Som liggunderlag blir man i princip tvungen att välja liggunderlag i cellplast under 200 gram, tex Jysks lätta eller Gossamer Gear Nightlite.

Med en ryggsäck på 1,4 kg och ett sovsystem på 750 gram kan man välja något tyngre skydd. Tarptent Contrail är ett alternativ som väger runt 650 gram, beroende på om man väljer med eller utan golv.

Terra Nova
Argon 900
1,3 kg


Är man två personer har man utrymme för att dela på ett lätt tält och ändå klara 3 för 3. Terra Nova Argon 900 (halvtält) eller Laser samt Helsport Ringstind är alternativ. Det går förmodligen att klämma in ett Terra Nova Laser Competition också. Även om man landar på 3,1 för 3 så har man lagt grunden för ett mycket lättare vandringsliv.

Diskutera 3 för 3

Etiketter: , ,

2007-05-26   0 kommentarer

3 för 3 – Radikal viktminskning

Teori och praktik Vi lanserar här en utmaning eller en hjälpande hand, välj det som passar. Men vi tror att detta kan bli kvantsprånget för många när det gäller att minska sin totala packvikt. Det bygger på att man väntar med att sila myggen tills man är klar med att banta kamelerna. Och kamelerna är ju de tre stora: skydda, sova och bära. 3 för 3 betyder helt enkelt att sätta tre kilo som maximal sammantagen vikt för de tre stora. När detta är klart kan man gå på övriga prylar och eventuellt så småningom även fila på tandborstskaften.
Av Jörgen Johansson

3 för 3 är såklart inget absolut krav för att banta packningen, men det är en enkel tumregel för vad man kan sikta på för att kunna ta det stora klivet. Genom att jobba med de tre stora tillsammans får man också ett litet utrymme för kompromisser. Det viktiga är inte att den enskilda utrustningsdetaljen är lätt, utan att de är lätta tillsammans. Man kan behålla sitt rejäla tält eller sin syntetsovsäck om man vill, men man måste då vara desto striktare när det gäller vikten de övriga stora viktposterna.

Några definitioner: När vi pratar om Bära så menar vi alltså ryggsäcken/bärsystemet. När vi pratar Sova menar vi sovsäck/sovplagg och liggunderlag. När vi menar Skydd så menar vi det tält eller den tarp man använder.

Så här ser mitt eget läge ut för närvarande (våren 2007). Sommarsäsongen kommer förmodligen att innebära vissa förändringar till det lättare.

Bära: Hemsydd ryggsäck på 225 gram plus "avbärarbälte"/midjeväska på 150 gram. Summa: 375 gram.

Sova: Hemsydd quilt på 600 gram plus Jysk cellplastunderlägg på 145 gram plus Thermrest 3/4 och 5 cm tjockt på 600 gram. Summa: ca 1350 gram.

Skydd: Hemsytt tarptent på 510 gram plus hemsytt innertält/myggskydd på 210 gram plus linor och pinnar ca 100 gram. Summa 820 gram. (notera att jag inte räknar med vandringstavarna som också är tältstänger).

Mina tre stora väger alltså tillsammans ca 2,5 kg. Notera att det är Sova som är det tyngsta och framförallt liggunderlagen som jag vill ha för att sova gott. Man måste tänka på komforten även om man är lättpackare. Man är ju faktiskt ute för att njuta...

Fler 3 för 3-tips | Diskutera 3 för 3 i forumet

Etiketter: ,

2007-05-07   0 kommentarer