Fjäderlätt på Fair Enough i Bodafors 23-25 april

Evenemang Getouts stora friluftsmässa i dagarna tre är ett bra ställe för den som vill titta på lätta prylar. Vill man dessutom lyssna på föredrag om lätta prylar är det ändå bättre. Jag kommer att vara där och prata om hur man får en lättare packning, med tyngdpunkten på lätta tarps och tält, på ett förhoppningsvis fjäderlättsamt sätt.
Av Jörgen Johansson
Det fina med Fair Enough är att den stora lokalen och utrymmena utomhus gör det möjligt att titta på även stora prylar, som tält och kajaker, på ett realistiskt sätt. Sedan finns där alltid representanter från de olika tillverkarna som verkligen kan produkterna utan och innan, och gärna bollar tankar och synpunkter med användare.

Kika närmare på programmet här.

Vi ses!

Etiketter:

2010-04-20   0 kommentarer

Don't miss us at Vildmarksmässan 2010

Events Jörgen will be speaking at Vildmarksmässan next weekend. Don't miss it if you want to know more about packrafting in Sweden or just want to get an autograph.
Martin Nordesjö

On March 11th to 14th, it is time for Vildmarksmässan again. Vildmarksmässan is the Swedish Wilderness Fair, aimed for the public (as opposed to Swesport). Jörgen will be there on Saturday. At 13:00 he will speak on stage B6 about lightweight backpacking in general, and at 16:00 he will be in the Outside stand (AG45:01), speaking about packrafting on the tundra along the Kungsleden trail.

The rest of the time you will find Jörgen in the stand of his publisher Vildmarksbiblioteket. He will not attend the fair on Sunday, because he will be packing for a trip to Sarek.

Read more: www.vildmarksmassan.se

Etiketter:

2010-03-06   0 kommentarer

Kvällsöppet i Stockholm 3 juni - Lättare packning på Säck

Evenemang Från klockan 18-20 den 3 juni har Säck på Roslagsgatan 36 i Kungliga Hufvudstaden öppet för releaseparty och kvällsmingel för alla som är eller vill bli fjäderlätta på foten.
Av Jörgen Johansson

Chefssäcken Emilia har låtit förstå att huvudnumret skall vara att jag sitter och signerar min nya bok Lättare packning från A till Ö. Det närmaste jag kommit en officiell signering av detta slag är TV-bilder på köerna som ringlar sig fram till Jan Guillou. Något säger mig att min kö kommer att vara kortare. Faktum är att jag håller på och mentalt förbereder mig på att ingen kommer att köa, eftersom min mamma bor för långt bort och Martin redan har en bok.

Fördelen med detta är ju att ingen annan behöver känna någon press heller. Det räcker om du kommer dit och snackar lite fjäll och njuter av gratis dricka och tilltugg, så blir jag glad. Just nu går väl jag liksom många andra vandrare och grunnar på sommarens vandring. För min del har det tagit osedvanligt lång tid att landa i något som känns inspirerande, men nu börjar det nog arta sig.

Hoppas att vi ses...

Mer info från Säck och Getout om specialerbjudanden för kvällen
Mer om boken "Lättare packning från A till Ö"

Etiketter:

2009-05-26   5 kommentarer

Bilder från lättpackarträff Stockholm 17 september

Evenemang Lättpackarträffen vid Stockholms Universitet samlade ett gäng entusiaster, både med och utan egna prylar. Det blev en snygg uppvisning av lätta tält och en del hemsydda kläder.
Av Jörgen Johansson

Större delen av gänget samlade vid tältlägret.

Gustav visade Tarptent Cloudburst och sedemera även Six Moons Gatewood Cape (bild saknas)

Tomas visade upp Six Moons Lunar Duo, ett rymligt tvåmanstält på 1,2 kg.

Ganska gott om plats i Lunar Duo. Gusbo har redan inhandlat som familjetält.

Benjamin och Rebecca visade upp, inte bara Ray Jardines kultbok Beyond Backpacking, utan även en Ray-Way Tarp och diverse andra hemsydda prylar.

Under tarpen finns ett i innertält i nät, som används under insektssäsongen. Använt under en månad i Sarek den här sommaren.

Här visar Benjamin dubbelquilten som han och Rebecca använder. 1,2 kg hemsydd med syntetfyllning enligt the Ray-Way Gospel. För att hålla värmen är en varm mössa, som här Ray-Way Bomber Cap med Primaloftfoder.

Ann visade hemsydd väst och jacka med syntetfyllning enligt mönster och material från Thru-Hiker.com.

Tarptent Contrail.

Att dom bara orkar, tyckte Loke....

Till diskussionen på Utsidan

Etiketter:

2008-09-23   0 kommentarer

Lättpackarträff i Stockholm 17 september

Evenemang Vi gör ett nytt försök att samla det lätta gardet för att titta på prylar och prata lättpackning. En av våra läsare, Gustav Boström, kom i juni med denna tanke. Nämligen att de som har lust och möjlighet skulle träffas en skön kväll på en grön yta i Stockholmstrakten Denfick vi ställa in på grund av att många inte kunde komma just då. Nu hoppas vi det går bättre och att många somriga erfarenheter kan dryftas.
Av Jörgen Johansson
Tanken är att vi skall kunna ha en träff där de som har olika intressanta lätta prylar tar med sig dessa. På så sätt får vi som inte har dessa prylar en chans att klämma på sådant som kanske inte finns i butik i Sverige, eller som åtminstone är sällsynt.

Framförallt vore det intressant om olika former av skydd under, låt oss säga 1 kg per person fanns att beskåda. Men även lätta rygg- och sovsäckar är naturligtvis av av intresse inklusive sådant smått och gott som vedeldade spisar och annat.

Vi kommer att hålla till vid Frescati/Stora Skuggan med början kl 17 och några timmar framöver. Egentligen är det upp till var och en när man går hem. Det är också upp till var och en om man vill äta något eller dricka något när man är på plats. I så fall tar man med sig detta själv. Frystorkat är inget krav, även om det lär finnas frystorkat vin...

Är du intresserad av att delta så anmäl dig till info@fjaderlatt.se. Skriv vilka, om några, prylar som du kan ta med och förevisa. Fast det behöver ju inte vara så att du tar med dig prylar. Det räcker med ett intresse för lättpackning och lätt utrustning.

Etiketter:

2008-09-06   2 kommentarer

Något lätt från Friedrichshafen 2008

Nu är det sommar, vilket innebär att frilufsbranschen visar nästa års muskler. Vi finns på plats, i alla fall webbledes.
Av Martin Nordesjö

Fjäderlätt har - ännu - inga möjligheter att finnas på plats på den årliga European Outdoor-mässan i Friedrichshafen, men vi gör vad vi kan för att rapportera om vilka lätta nyheter som ska visas upp. Glöm inte att det ofta rör sig om nästa sommars kollektion, så vänta ett tag med att trakassera handlare och tillverkare med frågor om när man kan klämma på grejerna i butik.

 • Primus: EtaPackLite Stove
  Primus utökar sin Etapower-serie med ett litet och lätt kök med helhetstänkande för två. Köket består av basplatta med piezotänd brännare, värmeväxlare, ett vindskydd med ställbar vidd, 1,2-liters nonstick-kastrull samt "innerkastrull", lock/durkslag och transportskydd/tallrik i polypropylen. Vikt okänd.
 • Eureka: tälthängmattan Chrysalis
  Med hjälp av två tältstänger blir Chrysalis nåt som liknar ett solotält upphängt mellan två träd. Ska tydligen ge en mer horisontell liggyta. Vikt okänd.

 • Terra Nova: Lätta småryggor och högt tält
  Den största nya ryggsäcken är kanske mest intressant för vandrare. Den heter Laser 35L och väger under 500 gram.
  Vi som gnäller över låga tält kanske ska titta på Laser Space 2, som är hela 176 cm högt och väger 2,8 kg. Absiden är på 3 kvadratmeter. Det ska bli intressant att se bilder.
 • Ajungilak: Shield, helskyddad sovsäck
  Vem behöver tunga tält eller ens sovsäcksfodral när man kan skaffa en membranförsedd, sömfri, sovsäck som dessutom har nåt som de kallar "convertible roof"?
Fortsätt bevaka Fjäderlätt så fortsätter vi bevaka European Outdoor. Vi har fått nys om en del roliga nyheter som vi hoppas kunna hitta bilder på framöver.

Etiketter: ,

2008-07-08   0 kommentarer

Se oss hos Sverker 25 juni

Konsumenternas skyddshelgon Sverker Olofsson kallar nästa vecka in oväntad specialkompetens för att bena ut hur man packar fjäderlätt på campingsemestern.
Av Martin Nordesjö

Sverker har gett sig ut på turné i Plus sommar och granskar konsumentproblem på olika platser i landet. 25 juni blir det campingspecial från Byske Camping i Västerbotten, och på plats finns Fjäderlätt, i form av Jörgen, för att tipsa om hur även andra än vandrare kan lätta sin packning för att få plats i husvagnar och -bilar. Med lite tur får man se skymten av ett prassligt enmanstält.

Dessutom får vi experttips om myggmedel från Jan Lundström.

Så missa för allt i världen inte:
Plus Sommar, SVT1 onsdag 25/6 klockan 2100

Etiketter:

2008-06-17   7 kommentarer

Lättpackarträff i Stockholm 18 juni

Evenemang En av våra läsare, Gustav Boström, kom med en lysande idé. Nämligen att de som har lust och möjlighet träffas en skön kväll på en grön yta i Stockholmstrakten.
Av Jörgen Johansson
Tanken är att vi skall kunna ha en träff där de som har olika intressanta lätta prylar tar med sig dessa. På så sätt får vi som inte har dessa prylar en chans att klämma på sådant som kanske inte finns i butik i Sverige, eller som åtminstone är sällsynt.

Framförallt vore det intressant om olika former av skydd under, låt oss säga 1 kg per person fanns att beskåda. Men även lätta rygg- och sovsäckar är naturligtvis av av intresse inklusive sådant smått och gott som vedeldade spisar och liknande.

Vi kommer att hålla till vid Frescati/Stora Skuggan med början kl 17 och några timmar framöver. Egentligen är det upp till var och en när man går hem. Det är också upp till var och en om man vill äta något eller dricka något när man är på plats. I så fall tar man med sig detta själv. Frystorkat är inget krav, även om det lär finnas frystorkat vin...

Är du intresserad av att delta så anmäl dig till info@fjaderlatt.se. Skriv vilka, om några, prylar som du kan ta med och förevisa.

Ytterligare detaljer kommer så småningom.

Etiketter:

2008-06-09   0 kommentarer

Trevligt på Fair Enough

Efter att ha besökt Fair Enough två år i rad kan jag bara säga att det är den trevligaste frilufsmässan som finns. Här kommer några aptitretare inför kommande video-rapportering.
Av Martin Nordesjö

Intressant nog är ju Fair Enough inte ens en mässa, utan ett affärsjippo parat med vad som bara kan beskrivas som en årlig fest för den svenska friluftsbranschen (åtminstone den del som säljer sina grejer via Getout). Det är mer regel än undantag att folk i friluftsföretagens ledning står och visar upp sina prylar som glada torgförsäljare.

Glädjande nog har det hänt en hel del i Getouts lättpackningssortiment sedan förra året. Granite Gear har funnits i sortimentet ett tag nu, och precis i tid till Fair Enough fixade Granitbiten hem Golites tält, sovsäckar och ryggsäckar.


Jörgen höll sitt 3-för-3-föredrag i 3 dagar, med viss hjälp från mig. Vi klämde en del på nya och gamla prylar, pratade med nya och gamla branschkontakter och träffade till och med internet-dejter från Utsidan i smyguppslagna hybridtält bakom en vedstapel.
Vi tänke att vi skulle rapportera med filmer den här gången. Så det är bara att hoppas att mina tre småbarn sover som de ska på kvällarna så att jag kan sätta mig och klippa film.

Mer kommer alltså...

Etiketter:

2008-04-29   2 kommentarer

To Getout is Fair Enough - eller Fjäderlätt i Bodafors

Evenemang För fjärde året i rad släpper Getout i Bodafors lös det mesta som skådas kan av friluftsprylar på sin mässa Fair Enough. Fredag till söndag 24-27 april kommer gräddan av svenska tillverkare och importörer att vara på plats i Småland.
Av Jörgen Johansson

Den största nyheten för lättpackare är väl att stora delar av Golites mest intressanta sortiment kommer att finnas på plats. Ett stort antal ryggsäckar med Ion och Jam2 som de lättaste alternativen kommer att finnas för kläm och köp. Men dessutom tar Getout in en hel del av Golites nya tältsortiment, där några verkligt lätta varianter går att leta fram.


Naturligtvis blir det också intressanta föredrag med Svante Lysén och Lars Fält som de mera namnkunniga.

Fjäderlätt är naturligtvis på plats för att vara ställföreträdande klämmare och utfrågare för alla som inte kan ta sig till Bodafors den här helgen. Vi kommer att leta nya, lätta prylar och efterfråga nya, lätta prylar i sedvanlig ordning. Martin och jag har en programpunkt om det flexibla sätt att minska packvikten och ändå kunna behålla en eller annan tung favorit som våra läsare känner under beteckningen "3 för 3". Alltså att de tre stora, skydd, sova och bära, skall väga maximalt tre kilo. Getouts sortiment ger nästan oändliga kombinationsmöjligheter inom den ramen.

Alla vänner av lättpackning, och även ovänner, är välkomma att knacka på vid Vildmarksbibliotekets bord, där Fjäderlätt kommer att hålla till en stor del av tiden.

Gå till Getouts hemsida för mer information om Fair Enough.

Etiketter:

2008-04-22   0 kommentarer

Fjäderlätt kväll på Säck i Stockholm

Evenemang Fjäderlätt ordnar den 16 april tillsammans med butiken Säck i Stockholm en kväll för teori och praktik kring lättpackning. Säck är filial till Bodafors svar på IKEA inom friluftsbranschen; postorderbutiken Getout. På Säck finner man det mesta av deras säckar; både rygg- och sov-.
Av Jörgen Johansson

Det teoretiska består av jag kommer att prata om lättpackning utifrån begreppet "3 för 3". Detta står för "max 3 kg för de 3 stora" och är den kanske största och bredaste inkörsporten till ett lättare liv som vandrare.

Det praktiska består av att Säck har en mängd lätta produkter att förevisa från företag som Western Mountaineering, Granite Gear och andra. Plus fika förstås. Alla som varit på Säck vet att butiken är ganska liten, vilket gör att deltagarantalet blir begränsat. Först till kvarn är det som gäller.

Mer information och anmälan

Etiketter:

2008-04-04   0 kommentarer

Årets Vildmarksmässa var lättviktig

Evenemang Numera är det lönlöst att gnälla över att Vildmarksmässan inte är en plats där de stora tillverkarna visar upp sig. Mässan har funnit sin egen fungerande form där återförsäljarna är de stora utställarna, tillsammans med ett fåtal producenter. I år syntes lättpackningens genomslag, och det gick faktiskt att hitta riktigt spännande nyheter om man snubblade in bakom kulisserna.
Av Martin Nordesjö

Jämför man med tidigare års mässor var det glädjande att se lättpackningens genomslag i några av de största montrarna. Fjällräven visade till exempel upp sitt PAK5-sortiment – minus tältet som fördröjts ”tills vidare” på grund av bågarna – och hos Getout var det helt klart de lätta rygg- och sovsäckarna som var dragplåstren. Primus var en av producenterna med egen monter, och de lade ner mycket energi på att visa sina lätta Etapower-kök. Det är tydligt att det satsas på lättpackning.

Getout-chiefen Jocke
går igenom sitt lätta sortiment


Jörgen fanns på plats i Vildmarksbibliotekets monter under mässan, och själv kom jag cyklande för att ansluta mig till det lilla gäng som vi hade skramlat ihop från läsekretsen för att gå runt och prata lättpackning. Tillsammans med Fabian Gafvelin, Peter Nermander och Thomas Strandberg vankade vi runt på mässan och klämde på lätta grejer. Vi försökte bland annat trycka in två 190-centimetersstörar i Fjällrävens Shape-tält. Det gick sådär.

En ganska intressant nykomling var Ut Nu som tar in Ferrino till Sverige. De har några halvlätta enväggstält, och deras ryggsäckar verkar generellt vara lite lättare än många släktingar i klassen "vanliga vandringsryggor" Vad sägs om 1,8 kg för 90 liter? För oss som tycker att nya aktörer är bra för konsumenterna var det en frisk fläkt.

Jörgen pratar vindskydd
med Primus. Fabian fotar.


Hos Primus diskuterade vi en hel del vindskyddslösningar, och deras vindtunneltester hade gett ganska intressanta resultat som hemmafixare kan ta åt sig. Bland annat anser de att man inte vinner så mycket på att vindskydda kastrullens överdel, och att turbulens på grund av feldesign kan vara lika illa som att köra utan vindskydd.

Vi hälsade såklart också på Utsidans grundare Christer Lind som stod i sin monter och bjussade på kaffe.

Utsidan-Christer IRL

Precis när jag hade lämnat gänget och skulle ta en titt på Klättermusens nya monstersäck och cykla hem visade det sig att Vildmarksmässan kanske ändå inte är fel ställe för kommande produkter. Jonas och Henrik på Fjällräven drog oss avsides för att visa upp några prototyper de ville att vi skulle se. Vi har lovat att inte skriva så mycket om dem innan de blir verklighet, men vi kan avslöja att PAK5 framstår som tungt och konventionellt i jämförelse. Vi kan nog kan ge vårt officiella godkännande till att Fjällräven använder ordet ”ultralätt” i framtida marknadsföring. Vi hoppas få återkomma till detta senare.

Etiketter:

2008-04-03   0 kommentarer

Ses vi på Vildmarksmässan?

Evenemang I helgen är det vildmarksmässa i Älvsjö, och Fjäderlätt kommer såklart att vara där.
Av Martin Nordesjö

Den som bara måste ha tag på ett signerat exemplar av Vandra fjäderlätt kan besöka Vildmarksbiblioteket (monter A08:28), där Jörgen kommer finnas då och då. På lördag kommer vi dra runt på mässan för att klämma på lätt utrustning och prata med tillverkare och återförsäljare.
Som vi har vant oss vid saknar de flesta stora producenterna egen representation, utan dyker upp i skiftande grad i återförsäljarnas montrar.

Men för första gången på många år är Fjällräven med på mässan, med en rejäl monter. De har med sig PAK5-serien som vi har skrivit om tidigare. Några andra märken med egna montrar är Lundhags, Bergans, Craft, Primus, Real, Silva, Tentipi och Ullmax.

Ett antal importörer finns också på mässan, till exempel Utnu som plockar in italienska fullsortimentsmärket Ferrino till Sverige. JO Sport finns också på plats, antagligen med produkter från Pacific Outdoor (Insulmat och WX tex).

Bland återförsäljarna, som inte sällan släpar med sig representanter från tillverkarna, hittar vi till exempel Alewalds, Getout, Naturkompaniet, Kängspecialisten och Addnature, som har med sig Klättermusens nya stora Mjölner-ryggsäck.

Jag har säkert missat en hel del intressanta utställare, men några guldklimpar måste ni ju få chans att hitta på egen hand. Glöm inte att ta en fika hos Utsidan!

Läs mer om Vildmarksmässan

Etiketter:

2008-03-13   0 kommentarer

Ny bok - Dag Hammarskjölds fjällvärld

Evenemang ”Jordens berg” är en utställning på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Där visas några av Claes Grundstens fina landskapsbilder. Claes var huvudtalare på den gångna helgens arrangemang där, arrangerat av STF och Åventyrsresor. Själv var jag också med på ett hörn och pratade om hur man njuta mer av sina vandringar bland jordens berg om man har en riktigt lätt packning. Då passade jag på att inhandla Claes senaste bok om Dag Hammarskjölds fjällvärld. .
Av Jörgen Johansson

Att gifta ihop Dag Hammarskjölds texter om fjällen med Claes Grundstens bilder är en bra idé. Hammarskjölds texter är med rätta beundrade för sina insiktsfulla formuleringar kring det som kan sägas ligga djupare än blotta betraktandet. De texterna hjälper mig att förstå en del av de mindre uppenbara skälen till att jag drar till fjälls. Och kanske också att få formulerat de uppenbara skälen på ett tydligt sätt. Fast ibland känns det som om Hammarskjölds omvittnade intellektuella skärpa talar mer till hjärnan än till hjärtat och därför tappar han mig stundtals som läsare.

Nu tycker jag att Claes Grundsten som författare är klart underskattad, men det blir naturligtvis lätt så med tanke på hans böcker framförallt är bilderböcker. Och vilka bilder! För mig är det ingen tvekan om att han som landskapsfotograf håller absolut världsklass. Han gör verkligen konstverk med sin kamera. Och han blir bara bättre med åren.


Alla har väl sina egna favoriter i en bok som Dag Hammarskjölds, men för mig är det en bild som verkligen griper tag och stannar kvar: Bilden av det höstglödande Abiskovagge från fjället Kieron. Något som kunde blivit en dussinbild om exempelvis jag tagit den, men som blir något helt annat och enastående när Claes Grundsten står bakom kameran.

I Lördagsmorgon på TV 4 den 6 oktober ungefär klockan 09.00 kommer ett långt reportage om boken. Den lär nog hamna julklappssäcken hos många fjällvänner - om de kan bärga sig så länge.

Etiketter:

2007-10-03   0 kommentarer

Fjäderlätt World Tour 07

På gång Just nu är råder intensiv internationell verksamhet på Fjäderlätt. Jörgen är på väg från och till USA och Martin drar till Mallorca.
Martin Nordesjö

Jörgen har varit och vandrat i Seattle och när han har kommit hem ska han dra iväg igen och gå på vildmarkskurs med Ryan Jordan och Backpacking Light i krokarna av Yellowstone.
Martin drar till Mallorca för lite mer familjeorienterad semester, men tänkte även knata lite i bergen och besöka Bestard-fabriken och prata skor med folk som gör skor.

Dessutom har vi bokat in påhälsning hos Sveriges största tillverkare av friluftsutrustning. Studiofoton i all ära, men det är ju roligare för oss alla om vi faktiskt har klämt på grejerna som kommer i vår.

Så vi hoppas kunna lysa upp höstmörkret med lite artiklar.

Etiketter:

2007-09-25   2 kommentarer

10 kg räcker på Fjällräven Classic

Teori & praktik Jag har tittat lite mer på statistiken vi har från de som lämnat uppgifter om packningsvikter samt funderat en smula.
Av Jörgen Johansson

Först en kort repetition av medelpackningar:
 • Samtliga: 15,0 kg
 • Guldtid: 14, 1 kg
 • Silvertid: 15,7 kg
Jag tycker att det är förvånansvärt små skillnader i packningsvikter beroende på hur fort man har gått. Men det bör ju egentligen vara så i genomsnitt. De flesta har övernattningsutrustning med sig. Det enda som därmed bör skilja mellan de som är ute längre eller kortare tid är mat och bränsle. Men eftersom alla fick tilldelat sig mat längs vägen så borde denna skillnad vara ganska liten.

Spaltar man upp guldmedaljörernas medelpackning får man en mer detaljerad bild:
 • <30>
 • 30–39 h: 11,9 kg.
 • 40–50 h: 12,1 kg.
 • 50–60 h: 14,3 kg.
 • 60–72 h: 16,2 kg.
Min hypotes kring detta är att de som gick under 30 timmar inte hade någon övernattningsutrustning, medan de som går längre än 30 timmar hade det. Och har man övernattningsutrustning så krävs det lika mycket för en natt som för hundra nätter. För Fjäderlätt är det ”vandrarna”, de som övernattar på fjället som är de vi identifierar oss med. Långlöparna överlåter vi åt Runner's World.

Uppenbarligen kan man alltså övernatta med de cirka 12 kg som 30–50 timmarsgänget bär med sig. En slutsats av detta är att den genomsnittlige Classicern med sina 15–16 kg bär minst 3–4 kg för mycket. Jag menar, båda grupperna har ju med sig det som behövs. Men den som bär 15–16 kg istället för 12 kg har antingen med sig mer än vad som behövs eller tyngre saker än vad som behövs. Eller bådadera.

Själv klarade jag mig med 9–10 kg och hade det bekvämt och bra. Eftersom jag dessutom inte delade utrustning med nån och bar ett par extra ryggsäckar så känns följande som en ganska självklar slutsats:

Ingen behöver bära mer än 10 kg på ryggen i Fjällräven Classic.

Att bära mer gör man för att man absolut vill det eller för att man inte begriper bättre. Dispens ges åt de som bär saker åt andra, typ föräldrar.

Diskutera packvikter här

Etiketter: , ,

2007-09-06   6 kommentarer

Packningsvikter på Fjällräven Classic

När jag föreslog Sofie Jugård på Aktivut, som jobbat mycket med arrangemangen runt Fjällräven Classic, att vi skulle låta väga deltagarnas ryggsäckar så tände hon på tanken. Tyvärr var jag ute i sista sekunden, så vi kunde inte genomföra detta på ett idealiskt sätt. Men vi har ändå en hel del intressanta uppgifter från 230 vandrare.
Av Jörgen Johansson

Det praktiska problem vi hade var att man behöver antingen packningsvikter från samtliga deltagare eller från ett slumpmässigt urval bland dessa för att med säkerhet kunna uttala sig om ALLA deltagare i Fjällräven Classic. För att genomföra detta hade det krävts personal på plats vid starten som enbart jobbade med detta, och det gick inte att ordna. Så Sofie gjorde det näst bästa, hon hängde upp listor vid vågen där de som vägde sina ryggsäckar kunde skriva ned var den vägde.

Vi kan med denna metod inte hävda att de redovisade resultaten gäller även för de 750 övriga deltagare som vi saknar viktuppgifter från, men att ha packvikter och gångtider från över 200 vandrare är nog så intressant.

Här kommer några av de mer övergripande resultaten. Vi återkommer senare med mer uppgifter och kommentarer.

Genomsnittlig vikt på Classic-packningen

Medelpackningen för samtliga vägde 15, 0 kg.

Medelpackningen för de som gick på guldtid var 14, 1 kg.

Medelpackning för de som gick på silvertid var 15, 7 kg

Medelpackning för de som gick på bronstid var 16,5 kg


De lättaste packningarna, 1, 5 respektive 2 kg, bars av de snabbaste deltagarna. Både förflyttade sig de 110 kilometrarna på 13:36 timmar.


Den tyngsta packningen var 26, 5 kg. Den deltagaren

kom i mål på tiden 115:43 timmar. Intressant nog gick deltagaren med den näst tyngsta packningen, 26 kg, i mål på guldtiden 67 timmar. Det var ungefär 25 deltagare som hade packvikter över 20 kg och fördelningen mellan guld, silver och brons är där ganska jämn.


Det var också drygt 25 stycken som hade packvikter under 10 kg. Alla dessa är guldmedaljörer utom sex stycken som är silvermedaljörer. Den lättaste packvikten hos en silvermedaljör var 5,5 kg. Imponerande lätt, men en kontroll visade att det handlade om familj med barn och att pappa bar 21 kg...


Diskutera packningsvikter här

Etiketter:

2007-08-31   3 kommentarer

Jörgens packlista för Fjällräven Classic

Turer Efter idoga övertalningsförsök har Jörgen nu delat med sig av sin packlista för Fjällräven Classic. Eftersom den innehåller tre ryggsäckar är Fjäderlätts officiella hållning ”försök inte detta hemma”.
Martin Nordesjö

Å andra sidan väger de tre ryggsäckarna tillsammans ca 1600 gram, det vill säga mindre än hälften av en Haglöfs Topo eller liknande. Det finns också en extra tröja med för test; Fjällräven Hoody. Denna skulle normalt ersatt ullfrotté-tröjan.

Packningens basvikt blev 7519 gram, utrustningens basvikt 9461 gram. Till detta kommer sedan maten, men en del av den portionerades ut längs vägen. Det kan också vara värt att notera att Jörgen är en avlång man med stora fötter, vilket påverkar vikten på kläder och skor.

Bära
 • Midjeväska stor, 150 g
 • Golite Jam2 Large grå, 606 g
 • Granite Gear Virga, 616 g
 • Hemsydd ryggsäck ca 45 l, 210 g
Kläder
 • Byxor Pertex hemsydda, 170 g
 • Keps Equilibrium hemsydd, 46 g
 • Kortbyxor/kalsonger Smartwool, 100 g
 • Skjorta kortärm ull Icebreaker , 220 g
 • Skor Salomon Tech Amphib, 740 g
 • Strumpor Smartwool, 46 g
 • Vindblus, 160 g
 • Balaclava Lundhags Powerstretch, 46 g
 • Dunjacka WM Flight, 410 g
 • Fingervantar Marmot Windstop, 47 g
 • Huva Primaloft, 57 g
 • Knästrumpor Sealskinz vattentäta, 140 g
 • Långakalsonger ”leggings”, 62 g
 • Packpåse kläder hemsydd, 20 g
 • Sockar H-H, 114 g
 • Strumpor Coolmax, 50 g
 • Strumpor nylon dam, 18 g
 • Undertröja Fjällräven Hoody, 250 g
 • Undertröja ullfrotté, 260 g
Regn
 • Paraply Pressbyrån, 330 g
 • Regn Regnjacka Driducks, 168 g
 • Regn Byxholkar hemsydda, 110 g
Bo och sova
 • Tältpinnar Titan 10 st, 60 g
 • Tarptent Contrail, 640 g
 • Kudde Flexair uppblåsbar, 25 g
 • Liggunderlag cellplast Jysk 180*50*1, 140 g
 • Packpåse 13 l Sea to Summit, 96 g
 • Quilt dun, 600 g
 • Insul Mat Uberlite liggunderlag, 275 g
Säkerhet
 • Eldgrejor, 66 g
 • Karta, 40 g
 • Kompass, 35 g
 • Reparationssats, 25 g
 • Reservglasögon m solskydd och fodral, 84 g
 • Sjukvårdsgrejor, 50 g
 • Swiss Army Knife med sax, pincett, 55 g
 • Visselpipa, 28 g
Äta
 • Flaska PET, 1,5 l, 50 g
 • Gasbehållare Primus stor, 155 g
 • Grythandtag Trangia, 48 g
 • Grytlock pajform alu, 5 g
 • Kokkärl jägarkök, 105 g
 • Vindskydd titanfolie 22*82 cm, 26 g
 • Tallrik, 17 g
 • Kåsa plast isolerad m lock, 90 g
 • Kök Primus Micron, 100 g
 • Sked plast Sea to Summit, 8 g
Övrigt
 • Kamerafodral silnylon, 25 g
 • Gångstavar Axess 50, 460 g
 • Biljetter, 10 g
 • Mobiltelefon, 104 g
 • Myggstift, 25 g
 • Pengar och kort i plastpåse, 25 g
 • Penna och dagbokspapper, 25 g
 • Solskydd, 70 g
 • Tandborste inkl skydd, 10 g
 • Tandskydd i plastpåse, 6 g
 • Toapapper 5–8 m i plastpåse, 16 g
 • Kamera Canon Ixus utan fodral m snöre, 195 g
 • Kamerastativ Joby, 46 g
 • Videobatteri, stort, 90 g
 • Videokamerans förvaringspåse silnylon, 35 g
 • Videokamera Sony DCR-SR52, 350 g
Diskutera Jörgens packlista

Etiketter: ,

2007-08-27   0 kommentarer

Fjällräven Classic – mer än bara 110 km

Turer Fjällräven har kritiserats för sitt årliga arrangemang, som går mellan Nikkaluokta och Abisko. Det är fel att tävla i fjällvandring, menar kritikerna. Men vad arrangemanget lyckas med är något som ingen annan enskild satsning lyckas med; att få 1 000 personer att ge sig ut med ryggsäck och tält i några av de mest spektakulära och omväxlande delarna av den svenska fjällvärlden. Själv fann jag Classic-vandringen vara en upplevelse långt över vad jag väntat mig.
Av Jörgen Johansson
Egentligen börjar upplevelsen redan på det gamla klassiska Norrlandståget. Jag älskar att sitta i restaurangvagnen och se södra Norrland passera medan jag dricker några öl och pratar med de som trängseln pressar ned vid samma bord. Det kan bli allt från insiktsfulla renskötare till bayerska sportbutiksinnehavare. Och det här året var det många som också var på väg till Fjällräven Classic.

Fjällräven ordnar bussar från Kiruna till Nikkaluokta, där starterna går. Man släppte detta år iväg maximalt 300 startande klockan 10 och 17 under lördagen och söndagen 11-12 augusti. Den som tar sig till Abisko på mindre än tre dygn får en guldmedalj, för fyra respektive fem dygn får man silver eller brons. Vill man kan man ta hela veckan till fredag klockan 17 på sig. Då stänger den officiella mottagningen och tidtagningen i Abisko.

Välj själv väg och tempo från Nikka
Det är inte så att man behöver vandra en viss väg, så länge man passerar och stämplas vid de sex kontroller som ligger i anslutning till STFs stuganläggningar längs det som idag kallas Dag Hammarskjöldsleden. Denna led sammanfaller under större delen av sin sträckning med Kungsleden. Detta ger gott om utrymme för utvikningar för den som vill. En del jag pratade med planerade en bestigning av Kebnekaise om vädret var lämpligt när de passerade.

Det var lite mulet, men varmt när jag knegade vidare från Kaffekåtan vid Latjojaure efter en kaffe och bulle. Den låg precis lagom efter en uppvärmning med fem kilometer från starten i Nikkaluokta. Enligt reglerna för arrangemanget får man köpa mat längs vägen, men inte nyttja stugor för matlagning eller övernattning. Och man får inte ta båten över Ladtjojaure heller.

Halvvägs mellan Ladjojaure och fjällstationen Keb inträffade den ena av dagens två höjdare: Fem-sex unga tjejer, runt 20 år eller så gissar jag, jag börjar bli dålig på det där med kvinnors ålder, vilket i vissa sammanhang kan vara en social fördel. De satt och i fikade i björkskogen, ute på sin första fjällvandring genom Fjällräven Classic. Och det som verkligen gladde mig var tanken på vilken föryngring bland fjällvandrarna som ett sådant här arrangemang kan innebära.

Tre ryggsäckar
Min ryggsäck tillhörde väl de hyfsat lätta längs leden, 10 kg vägde den i Nikkaluokta och 9 kg när jag kom till Abisko. Man får alltså mat längs vägen och även bränsle om man skulle behöva. Maten är framförallt frystorkade rätter, övrig skaffning bör man ta med själv. Min egen packning tyngdes av det faktum att jag förmodligen är den ende som gått Fjällräven Classic med tre ryggsäckar. I botten på den Golite Jam2 som jag startade med hade jag rullat in en Granite Gear Virga samt en av mina egna hemsydda säckar. Tanken var att använda en ny säck varje dag, ungefär, för att se hur jag tyckte att de fungerade.

En av mina avsikter med vandringen var alltså att testa en del nya prylar under realistiska förhållanden. Jag hade även dubbla extra ulltröjor, både min egen gamla ullfrotté och Fjällrävens nya Hoody-tröja i Active Wool vilken ingår i deras paket med särskilt lätt utrustning; PAK5. Andra, för mig nya, prylar i säcken var Insul Mat Überlite liggunderlag, Micropore/Driducks regnställ och Tarptent Contrail tarptält. Artiklar om mina erfarenheter av de här produkterna kommer under hösten på Fjäderlätt.

Vid Keb stannade jag för att inmundiga lite kvällsmat i form av en frystorkat rätt, innan jag gick vidare några timmar i kvällningen. När jag står utanför servicehuset säger någon: ”Hej Jörgen”. Det är min naprapat som är uppe med pojkvännen. Hon gick Classicen förra året och var hur nöjd som helst efteråt. Men i år fanns hon inte med på anmälningslistan, vilket kändes lite synd. Men tvärtom visade det sig alltså att här hade nya fjällvandrare rekryterats och de var nu uppe helt på egen hand. Dagens höjdare nummer två!

Molnen låg tunga och dolde Tuolpagornis kittel när jag slog upp mitt Contrail under Singitjåkka just där Ladtjovagge snörps åt under närmare tio kilometer, innan man släpps ut vid Singi-stugorna och Kungsleden i Tjäktavagge. Men det var en stilla kväll och fjällvägarna runt mig var verkligen tunga och imponerande.

Tidig morgon i Lajdtjovagge
Jag tog en tidig start dagen därpå, för att vara på den säkra sidan. Eftersom jag skulle signera böcker och hålla föredrag i Abisko hade jag tyvärr tider att passa. Just det jag inte vill ha i fjällen. Men ibland hamnar man i kläm mellan det man vill göra och det man måste göra, mellan fritid och jobb.

I den högsta delen av Ladtjovagge, innan det bär ned mot Singi-stugorna, sade kaffetarmen att det var hög tid för en kopp. Just när jag rullade ut liggunderlaget började det regna och detta fortsatte sedan någon timme. Det var enda testet av Micropore-regnstället under turen. Efter kaffet tog jag istället paraplyet och byxholkarna och promenerade vidare ned mot Singi-stugorna och kontrollpunkten. Men regnet upphörde efter en kort stund och med det glädjen hos medvandrarna över att se en kuf med paraply promenera på kalfjället.

I samband med kaffekokningen marscherade tre män i sina bästa år förbi (män är alltid i sina bästa år). De höll ett bra tempo trots stora ryggsäckar och stora kängor. En av dem hade dock liksom jag någon form av löparskor eller gympadojor på fötterna. Senare fick jag veta att han glömt kängorna och därför blivit tvingad att gå i sina löparskor. Innan målet i Abisko var han ganska nöjd med det, för färdkamraterna fick fruktansvärda skavsår och plågade sig i mål på ren vilja de sista dygnen.

Ett glatt gäng tog emot vid kontrollen i Singi. De satt och försökte hålla värmen i snålblåsten inne i sitt stora blåa tält. Vi som rörde på oss hade inte alls samma problem. Överhuvudtaget var personalen på alla kontrollpunkter glada, trevliga och hjälpsamma.

Mot höjdpunkten – Tjäktjapasset
Sedan gick färden vidare längs Tjäktjavagge och sträckan till nästa kontrollpunkt vid Sälka-stugorna var inte mer än 12-13 km. Där fanns det souvas och potatismos för de som var hugade. Jag hade tyvärr just ätit en frystorkad, men kaffe och kaka satt som en smäck. Solen tittade fram och många passade på att lufta fötterna och hämta lite krafter. Samtalsämnet var Tjäktjapasset som låg någon mil norrut och är Kungsledens högsta punkt.

Stigningen mot söder är ganska brant och till och med några av de energiska löpare som satsar på att klara hela sträckan till Abisko på 20-24 timmar eller så, brukar gå i de backarna. Själv satte jag mig på en hylla vid den meditationsplats som är en del av Dag Hammarsköldsleden. Man har de solglittrande vattendragen söderut i den breda Tjäktjavagge ner mot Sälka under sig. Det är en vacker plats och väl vald för att meditera kring Hammarskjölds-citatet: ”Ödmjuk och stolt i tro: Det är att leva detta att i Gud är jag intet men Gud är i mig.”

Själv mediterade jag huvudsakligen kring en gryta med frystorkat och det lämmeltåg av vandrare som så här i kvällningen trampade förbi på den branta leden. Det mulnade på och jag var en smula nedkyld när det var dags att axla ryggsäcken, som den här dagen var en Granite Gear Virga, och streta uppför den sista delen av stigningen. Jag höll högt tempo förbi rastskyddet i pasströskeln och längs planktrottoarerna i blockterrängen ner mot kontrollen vid Tjäktastugan för att få upp värmen. Trots detta behövdes vantarna under en period. Vid kontrollen var det mulet och kulet och kallt och vandrarna började bli trötta nu på kvällskvisten.


Jag gick vidare ytterligare en 4-5 kilometer ned mot låglandet i mitt sökande efter en bra tältplats innan jag slog läger för kvällen. En del mygg upptäckte mig, tillräckligt för att jag så småningom skulle krypa in bakom myggnätet i mitt tarptält. Men innan jag somnade hade jag konstaterat att jag gått en väldig massa kilometrar sedan den tidiga morgonen, vilket innebar att jag nu hade gott om tid på mig till Abisko.

Promenad i solen längs Alesjaure
Morgonen grydde med solsken och jag låg och drog mig under min hemsydda dunquilt fram till halv sju-tiden. Förmiddagen blev en varm historia, jag knatade på i bara kortbyxor ned mot Alesjaurestugorna och nästa kontrollpunkt. Solen sken och gnistrade i bäckar och vattenfall på fjällsidorna. Ibland är det verkligen gött att leva.

Vid Alesjaure lagade jag lite frystorkat åt energiska Johanna som gick med whippet-hund, men utan färdkompis. Den borttappade färdkompisen hade maten och kokutrustningen och Johanna tältet, vilket gjorde deras separation lite oläglig. Eftersom Johanna inte fick använda köken i stugorna, men fick frystorkat vid kontrollen så var hon lite i knipa. Eftersom jag hade gott om tid gjorde det inte mig det minsta att sitta i solen och se ut över den blåskimrande sjön medan jag pratade hundar och barn och träning med Johanna. Hon satsade på guldmärket i Abisko och tänkte komma fram till natten någon gång, men var lite orolig för vad det blivit av kompisen. Någon direkt fara var det naturligtvis inte eftersom det var gott om stugor, funktionärer, guider och andra vandrare längs leden.

Efter denna långpaus strosade jag vidare längs sjön den grönskimrande Alesjaure, där temperaturen tack vare närheten till vattnet och lite friskare vind var mycket behaglig att vandra i. Efter ett tag letade jag mig till en torr risplätt några hundra meter från Kungsleden, med en bäck i bakkanten. Där kokade jag nästa laddning frystorkat, den här gången åt mig själv, och låg och dåsade i solen en lång stund.

Efter en timme eller två krokade jag fast stavarna vid händerna på nytt och promenerade vidare längs sjöarna bort mot kontrollen vid Kieron och Abiskodalen. Efter några timmar tog jag mig en rejäl kaffepaus med Abisko-alperna i fonden, bortom de klara sjöarna i dalgången. Precis när jag letade upp en trevlig rastplats i lä såg jag en konservburk ligga och skräpa. När jag tog upp den för att stoppa den i ryggsäcken märkte jag att den faktiskt inte var tom.

Den saknade etikett och var helt ny. Formen på burken gjorde att jag misstänkte att den innehöll något som jag själv haft med mig som lyxmat att äta efter halva vandringen många gånger. Efter att i 0,2 sekunder funderat på om jag borde ta med mig burken och lämna in den på polisens hittegodsavdelning i Kiruna öppnade jag den. Jojomensan, makrill i tomatsås. Efter de frystorkade utsvävningarna de senaste dagarna smakade den precis så ljuvligt som jag mindes.

Pannkakor vid Kieron?
Ett par vandrare jag passerade efter ytterligare någon timma tipsade mig om att det skulle serveras pannkakor vid Kieron-kontrollen, vilket kändes som en morot om liknelsen tillåts. Jag spred glatt detta budskap till andra ”Classicer” längs leden innan jag insåg att det kanske bara var en myt.

I branten längs ravinen ner mot Abiskojaure passerade jag fyra tjejer som gick och sjöng. Jag gick bakom och njöt av detta tills de slutade sjunga. Jag kommenterade hur trevligt det lät och vilket bra sätt att hålla motivation och tempo uppe det var. När jag passerade så frågade en av dem: ”Hur motiverar man sig när man går ensam då?”

Jag svarade väl något, jag minns inte vad, men frågan stannade kvar och jag funderar fortfarande över ett bra svar. För om man vill krångla till det hela så har ju frågan ett intressanta dimensioner. Varför går man överhuvudtaget, ensam eller i grupp? Är det inte så att vandring kan ses som en symbol för livet självt? Hur motiverar man sig när man då går ensam? Eller är vi alla ensamma med vårt liv och vår vandring?

Sådana funderingar kan dyka upp när blodsockret är lågt, eller medvetenheten hög, den som själv vandrat vet vad jag talar om. För vandring slår an djupa strängar inom många av oss. För några tusen år sedan levde många en nomadiserande tillvaro. Vandring är livet och livet är vandring.

Att det verkligen fanns pannkakor i Kieron räddade mitt blodsocker och även mig själv från lynchning, misstänker jag. De satt verkligen bra med hjortron och vispgrädde. Kontrollpunkten låg intryckt i den djungelliknande vegetationen vid bron, strax före gränsen till Abiskojaure. Det var kväll nu och vi var alla slitna. En ung grabb i sällskap med sin far lade sig i något som liknade muslimsk böneställning, med pannan lutad mot ryggsäcken som låg på backen. Så låg han orörlig i någon minut.
Tälttrångt
Vid nationalparksgränsen hade Fjällräven satt upp en extra skylt som underströk att det är förbjudet att tälta i Abisko nationalpark. Enda undantagen är vid målet i Abisko Turiststation och vid Abiskojaurestugorna som låg någon kilometer bort. En del vandrare som jagade tid eller inte ville ligga ute någon mer natt gick vidare mot Abisko för att komma fram sent på kvällen eller natten. Själv visste jag att det var gott om tid att hinna fram till lunch påföljande dag, då mina aktiviteter i Abisko skulle börja. Så det blev en tältplats bakom vedtraven vid Abiskojaurestugorna. Kanske inte den bästa tältplatsen under mina år i fjällen, särskilt inte som vinden i vissa lägen förde med sig en påminnelse om att man har utedass i Abiskojaure.

Stugvärdarna var lite bekymrade över att tvingas ta ut tältavgift eftersom vi som gick Classic inte fick utnyttja alla faciliteter som normalt ingår, t ex matlagning i självhushållet. De var ju också medvetna om att man inte hade något alternativ, eftersom tältning på andra platser var förbjuden.

Under förnatten kom nya vandrare och ett par tält slogs upp i närheten av mitt. Frampå morgonkulan började det regna, så jag fick sticka ut en hand och fälla ned absiden på mitt Contrail för att slippa bli blöt i huvudet. Frukosten lagade jag också i den minimala absiden medan det regnade lite stillsamt på rallarrosorna utanför tältet.

Sista biten - mjuk dag
Det duggregnade till och från hela vägen ned i den allt frodigare Abisko-dalen på vägen om turistationen. "A nice, soft day", som de säger på Irland. Ett idealiskt väder att gå med paraply i, med andra ord. Eftersom det var varmt så hade regnstället blivit en svettig ångbastu. Paraplyet är också lätt att fälla ihop mellan regnskurarna. Jag stötte på Tomtarnas Vaktparad längs leden också, två killar som hade en trädgårdstomte av plast fastspänd på den ena ryggsäcken. De gick utan vare sig regnställ eller paraply, i tunna syntetskjortor. På min fråga hänvisade de till att de inte ville gå och svettas i ett regnställ de heller.

Sista pausen tog jag vid Marmorbrottet någon halvmil från målet. Man ser de vita stråken från kalkstenen under det strömmande vattnet i Abiskojåkken. På högsta punkten där finns också en meditationsplats med citat av Dag Hammarskjöld.

När man kommer in på gårdsplanen vid turiststationen och närmar sig portalen där man går i mål, så möts alla deltagare i Fjällräven Classic folkets jubel. Alla som råkar befinna sig på gårdsplanen just då klappar i händerna. En fin gest och en fin avslutning på vandringen.
Men Fjällräven Classic slutar inte här. Dusch och bastu tilltalar väl de flesta och därefter mat, antingen i turiststationens matsal med utsikt över Torne träsk, eller på Trekker’s Inn. De som vill kan delta i yoga eller lyssna på föredrag av någon snubbe som talar sig varm för fjäderlätt packning, men de allra flesta landar nog framåt kvällningen i Trekker’s Inn. Detta är två stora kåtor förenade som siamesiska tvillingar. Där sitter man i brasornas sken med en öl i handen och lyssnar till irländsk folkmusik och annat svängigt som spelas av grabbarna från Piteälva.

Alla har 110 km bakom sig och förenas av gemensamma upplevelser och en behaglig dåsighet som om sanningen skall fram känns ganska välmotiverad och ärligen förtjänt.

Inte var väl det här så tokigt heller.

Etiketter: ,

2007-08-18   11 kommentarer