Etasolo – Jetboil competitor from Primus

Gear scoop In our report from the Primus event some weeks ago we left one new product out: the Etasolo. It looked suspiciously similar to a Jetboil PCS stove. What was that all about?
By Martin Nordesjö

I felt I needed to ask Primus a few questions. How come they made their own Jetboil? It turned out that there was a connection between the companies.

— From the very beginning Jetboil bought their valves and burners from us, says product manager Niklas Lagström.

But about 1½ years ago Jetboil decided to get their parts from another source. Unfortunately the new units had problems with gas leaks (more at Jetboil). Many stoves were recalled and the subsequent delivery problems made the market look in other directions.

— Our customers asked us if we couldn't produce a similar product. Sometimes demand dictates development, and that's why we launch this stove. Etasolo is lighter and more wind-proof, with a smaller packed volume in addition. As a result of our own development we have managed to solve the problem with the piezo unit being crushed when you pack the stove up. The canister is simply placed over the burner and the piezo is shielded in the concave canister bottom.


Etasolo information

Weight:365 g
Price:899 kr (€86) in Sweden
In stores:
April 2010Discussion thread at Utsidan (in Swedish)

Etiketter: , ,

2009-12-16   2 kommentarer

Nyheter från European Outdoor 2009

Prylspan Så här års önskar jag ibland att jag var i en tysk mässhall stor som en småstad hellre än på till exempel en gotländsk strand. För er som är friska har jag skrivit en liten sammanfattning av 2010 års lätta nyheter på mässan i Friedrichshafen.
Av Martin Nordesjö

Som vanligt är detta produkter som inte kommer ut i butik förrän våren 2010, så vänta nåt halvår med att terrorisera tillverkare och butiker med frågor om när de går att köpa.

Primus ExpressSpider – stabil lättviktsbrännare
Om man verkligen lagar mat snarare än bara värmer vatten kan en tubmonterad brännare kännas lite instabil. Optimus verkar ha slutat med sitt Stella-kök, men Primus presenterar i år en liknande modell. ExpressSpider är en stabil, ihopfällbar gasbrännare med förvärmningsslinga och väger ändå under 200 gram (Stella vägde 235 gram och saknade förvärmningsslinga, men hade piezotändning). Förvärmningsslingan underlättar användning i kyla och med gasbehållare som börjar bli tomma.

Terra Nova Solar Elite – 930 gram fristående
Solar Elite är enligt Terra Nova marknadens lättaste fristående tält. Det må vara hur det vill med det men 930 gram (totalvikt) är i alla fall inte tungt för ett fristående dubbelväggigt enmanstält.

Inov-8 Roclite 288 – världens lättaste Gore-tex-känga
Inov-8 har skalat av ett hekto från Roclite 390 GTX och skapat Roclite 288 GTX. Som alltså väger 288 gram per sko i storlek 42.

Fjällrävens och Lundhags tänjer på begreppen
Fjällrävens tidigare Friedrichshafen-överraskningar i form av PAK5 och (det skrotade) PAK2 ersätts i år av en återgång till tomt säljsnack. Varför göra lätta produkter när man istället bara kan kalla dem lätta? Vad sägs om 1–2-manstältet Foxlite som väger 2,9 kg? Även Lundhags kör på den linjen och kallar sin 50-literssäck Aptus för lättvikt. 2,1 kg väger den. Allt är relativt, men vissa saker är nog mer relativa än andra.

När jag ändå gnäller: Light My fire presenterar i år en barnversion av sin Spork, vilket ju kan vara trevligt. Tyvärr är den enligt pressmeddelandet endast till för mammor. Vi pappor får tydligen klara oss med den vanliga Sporken när vi mosar banan även i fortsättningen.

Etiketter: , ,

2009-07-17   0 kommentarer

Prylspan

Läs alla på samma sida


2010
2009
2008
2007

Etiketter: , , , , ,

2007-12-17   1 kommentarer

Längre Spork för påsätare

Prylspan En nackdel med Spork från svenska Light my Fire är att den är lite för kort för den som äter frystorkat direkt ur påsen. Så nu kommer Spork XM.
Martin Nordesjö

Min skeffel* används mest till barnmat för tillfället, och om man ska döma av de butiker där man hittar färgmatchade Spork:ar så är det nog både inne- och utefolket som köper dem.

Men nu kommer alltså XM som är uppskalad till 20 istället för 17 cm vilket gör att man ska nå lite bättre i matpåsen. Den ska väga 16 gram jämfört med originalets 9. Det finns även en 25-centimetersvariant (31 g) som väl närmast får kallas ”sleffel”.

*Det behövs ju ett svenskt ord – det är ju inte bara den här skeffeln som heter spork på engelska.

Etiketter: ,

2007-09-28   5 kommentarer

Nio Optimus-nyheter för lättpackare

Prylspan Optimus utökar sitt sortiment med 9 produkter för lättpackare, bland annat kokkärl, bestick och ett lättare Crux.
Martin Nordesjö

Ska man ha ett fullt sortiment av matutrustning är smidiga kokkärl och titanbestick måsten. Kaffepannan och besticken verkar identiska med produkter som säljs av Brunton i USA. Optimuskök har tidigare sålts under Brunton-flagg i USA, så det kanske är rättvist. Den största ”originalnyheten” för 2008 är en lättare variant av Crux. Det är också mycket möjligt att kokkärlen har tagits fram av Optimus själva.

Crux Lite
På nya versionen av Crux har man har tagit bort fällningsmekanismen och därmed kommit ner i 77 gram, samtidigt som mekanismens lilla glapp (lätt att irritera sig på) försvinner. Crux Lite tar förstås lite mer plats, men får ändå plats i de nya kokkärlen tillsammans med gasbehållaren.

Kokkärl för ensam- och helgvandrare
De nya kokkärlen verkar skilja sig från Bruntons en smula. Den lilla varianten Solo består av 0,6-literskastrull och stekpanna. Vikten är 166 gram.
Weekend heter den större varianten vars kastrull rymmer 0,95 liter. Vikt 222 gram.

I båda kökspaketen kan man packa ett Crux Lite, 110- respektive 220-grams gasbehållare och vikbar skeffel.
Kärlen är tillverkade i hårdanodiserad aluminium och levereras med nätpåse.

Redaktörsvalda Bruntonb
estick
Den vikbara titanskeffeln blev Editors' choice 2006 i Backpacker, då med Bruntonmärke. Den väger 18 gram, vilket ju inte är superlätt. Å andra sidan kan den som äter våldsamt misshandla titanbestick mer än Light My Fire-Spork eller Max-bestick.

Resten av besticken är Bruntons rätt stiliga titanbestick med matta handtag och blanka blad. Skeffeln väger 17 gram. Sked, gaffel och kniv väger tillsammans 52 gram.

Den som anser att kaffepannan är den näst viktigaste utrustningsdetaljen efter kniv kan köpa Terra Kettle. Rymmer 0,7 liter och väger 153 gram.

Det kanske ska tilläggas att nyheterna blir nio till antalet om man räknar med olika bestick-kit och den nya, lilla gasbehållaren.

Etiketter: ,

2007-08-14   4 kommentarer

Vilket kök är egentligen lättast?

Teori & Praktik Frågan kan låta enkel, men det är inte så enkelt som att ta det lättaste köket. Ett kök kräver nämligen bränsle, och kökets verkningsgrad påverkar bränsleåtgången.
Av Peter Nermander

Ett kök som är lättast kanske alltså inte innebär den lättaste totallösningen eftersom man måste bära med sig mer bränsle. Bland lättviktskök finns det i princip tre varianter:
  • Gasbrännare som skruvas direkt på flaskan
  • Torrbränsle (Esbitkök)
  • Hembyggda spritbrännare
Sgt Rock har jämfört Pocket Rocket (monteras på gasflaska), Cat Stove och Pepsi Stove (två hemgjorda sprikök) Han har också jämfört totalvikten för flera olika kök under en 14-dagars vandring.

Olika konstuktion ger olika fördelar
Bortsett från vikten så har de olika typerna av kök olika fördelar och nackdelar.

Bild: Optimus Crux

Gasköket är lätt att tända och reglera och bara att släcka när man har lagat klart maten. Dock är vikten på själva köket ganska stor.

Bild: Esbitkök

Esbitkök väger nästan ingenting eftersom det inte behövs nån brännare, det går bra att ”fylla på” bränsle under drift, men det går inte lika lätt att reglera lågan eller släcka när man inte behöver lågan längre (det går att släcka men kan vara svårt).

Bild: Pepsi stove

De hembyggda spritbrännarna finns i så många olika konstruktioner att det är svårt att säga något generellt om dem. En del kräver förvärmning, en del har möjlighet till sparlåga, vikterna varierar ganska bra. Många konstruktioner skryter med kort koktid, men för en lättpackare så är egentligen verkningsgraden mer intressant. Vad gör det om det tar åtta minuter istället för fyra att koka upp en liter vatten om det ändå går åt mindre bränsle?

Trangia inspirerade lättare kök
Börjar man jämföra kökens verkningsgrad kan man upptäcka intressanta fenomen. Aaron Rosenbloom jämförde olika spritbrännare och upptäckte att Trangias brännare, trots sin stora vikt, faktiskt hade en mycket bättre verkningsgrad än de läskburksbrännare han testade.

Bild: Photon Stove

Hans slutsats var att det var materialet, mässingslegering, som var lösningen. Juvelerare som han är tog han en läskburkskonstruktion (Don Johnstons Photon Stove) och byggde den i tunn mässingsplåt. Brasslite-köken blev snabbt väldigt populära bland amerikanska ultralättpackare.

Men Aaron testade vidare, eftersom den trycksatta lösningen med förvarning är ganska bökig. Han upptäckte då att den brännare som kallas Cat Stove (för att den byggs av kattmatsburkar) hade bättre verkningsgrad än hans Brasslite-brännare. Han hade ju baserat sin konstruktion på Photon Stove som inte skryter med bra verkningsgrad utan med hög effekt.

Bild: Brasslite Turbo II

Lite efterforskningar gav vid handen att anledningen är att i Cat Stove så strömmar gaserna från brännaren linjärt, själva förbränningen sker inte förrän gaserna börjar brinna på grund av turbulensen som uppstår när de träffar grytan. Spriten brinner alltså inte i brännaren utan snarare under grytan. I Photon Stove uppstår turbulensen, och därmed blandningen med luft, precis vid brännarhålen och värmen hamnar alltså närmare brännaren än grytan. Aaron tog då fram sin Turbo-serie av Brasslite-brännare.

Oburet bränsle är lättast
Det finns också en typ av kök där bränslet inte väger något alls. Kök som eldas med ved. Nu pratar vi inte om att bara ha en vanlig eld, då skulle det inte kunna kallas för kök. Det handlar om konstruktioner som är gjorda för att på ett effektivt sätt förbränna ved. Jag tänkte nämna två varianter, Sierra Zip Ztove och Ray Garlintons Woodgas Stove.

Bild: Sierra Zip Ztove

Sierra Zip Ztove
är en kommersiell produkt som har en brännarkopp med tre väggar och en fläkt. Fläkten forcerar luften mellan väggarna som gör att den förvärms (och detta fungerar samtidigt som en isolering av brännarkoppen för att minska värmeförlusterna) och hjälper till att öka effekten.

Bild: Wood Gas Stove

Wood Gas Stove bygger på gengasprincipen, det är alltså inte själva trät som brinner utan gas som bildas från det på grund av värmen. Samma lösning används även av biståndsorganisationer för att effektivare kunna utnyttja bränslet i U-länder där man har problem med brist på trä.

Det är dock tveksamt om en sån brännare fungerar i svenskt klimat då det är väldigt viktigt att förgasningskammarens temperatur kan hållas tillräckligt hög. Ray Garlington gör det genom dubbla väggar (ungefär som i Sierra Zip Ztove) men större brännare med samma princip använder tegelrör eller liknande för att få tillräckligt bra isolering.

Läskburken en bra kompromiss
Så, vilket kök ska man då använda? Själv har jag inte köpt något Brasslite eftersom jag sällan är ute så länge att bränslevikten märks. Min första brännare var dock en Photon Stove och den har hamnat på hyllan för länge sen. Jag kör idag med en Pepsi Stove. Jag tycker att den är en bra kompromiss mellan enkel att bygga, vettig funktion och tillräckligt lätt.

Läs mer:
Sgt Rock: 3 kök i test, Totalviktstest | Photon Stove | Cat Stove | Brasslite | Sierra Zip Ztove | Garlingtons Woodgas Stove | Pepsi Stove

Diskutera lätta kök

Etiketter: , ,

2007-05-14   6 kommentarer